A Csigalépcső készítés folyamata

Több érv is szólhat amellett, hogy miért is a csigalépcső készítés a legjobb ötlet egy adott helyzetben, hiszen bizonyára elég sokan tudják, hogy rendkívül helytakarékos megoldás. Egy egészen jól megtervezett és megvalósított csigalépcső bizony gyönyörű bútordarabként is funkcionálhat, a különleges anyagok és formák párosítása egészen varázslatos hangulatot képes kölcsönözni. Sokan szemeznek ezzel a típussal, ha lépcső készítés előtt állnak, ezért ebben a cikkben igyekszünk mindent egybe foglalni és egy kicsit alaposabb tájékoztatást biztosítani minden érdeklődő olvasónak. Mielőtt rátérnénk a tárgyra előtte azért azt is szeretnénk megemlíteni, hogy Budapest belvárosi lakásaiban is elég gyakran döntenek csigalépcső készítés mellett, hiszen legyen szó régi állapotban lévő, vagy felújított kuckóról, egy akkora belmagasság bizony megkívánja a galériát is, ahova egy ilyen feljáró tökéletesen megfelel. Akkor lássuk milyen lépésekből áll egy ilyen lépcső készítés, és mi az amivel érdemes tisztában lenni mindamellett, hogy az általunk választott szakember szakmai tudásában teljes mértékben meg tudunk bízni. 

gyönyörű csiga lépcső

Első sorban az adott helység adottságai miatt döntenek csigalépcső készítés mellett, hiszen kisméretű födémnyílás, valamint négyzetméter megtakarítás esetén ez a legjobb megoldás. Sokkal kisebb helyet vesz igénybe, mint a hagyományos egyenes feljáró, vagy a gyakran alkalmazott L-alakú lépcső, ezért érdemes fontolóra venni akkor is, ha eddig nem gondolkodott ezen valaki. Persze a sok előny ellenére van ám hátránya is, hiszen ha túl kicsi lesz az elkészült lépcső, akkor nem lehet nagyobb dolgokat le-fel pakolni rajta, hiszen a kis hely most kevésnek bizonyul. 

csigalépcső készítés terv

Az átlagos csigalépcső helyigénye körülbelül 2 m2, ami a nagy teret igénybe vevő vasbeton lépcső hatodának felel meg. Szintén egy átlagos számot osztunk meg, ami az átlagban alkalmazott 160-200 cm-es átmérő, de persze ennél létezik kisebb is, ami az úgynevezett minaret csigalépcső esetén fordul elő. A kezdő és végződő lépcső fokok között a járóvonal szinte mindig 360 fokot zár be, de előfordul nagy ritkán olyan is, hogy ez kitolódik nagyjából 40 fokkal. A lépcső átmérőjét nem lehet egyénileg meghatározni, illetve igazodni kell a födémnyílás átmérőjéhez, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a födémnyílás átmérőjénél kb 25 cm-el kisebb átmérőjű csigalépcső készítés lesz a megfelelő. 

A csigalépcső beépítésére is szeretnénk kitérni, hiszen ennek a munkafolyamatnak már akkor neki lehet kezdeni, amikor a födém már elkészült. Ebben az esetben általában egy építési feljáró készültségi fokával lesz megegyező és ideiglenes járólapokat is lehet alkalmazni a csigalépcső készítés során, ami már az éppen zajló egyéb munkákat is meg tudja könnyíteni. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy inkább csak teljesen elkészült házba történjen a csigalépcső beépítése, akkor érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ennek semmilyen akadálya nincs és mindenféle sérülés nélkül ez teljes mértékben kivitelezhető. 

csigalépcső készítés munkafolyamata

A csigalépcső készítés során meg lehet mondani azt is, hogy az adott feljáró nagyjából mekkora súlyú lesz, persze ezt rendkívül jelentős mértékben befolyásolja a választott anyag súlya és az is, hogy a szakember hogyan készíti el az általunk megálmodott közlekedőt. 

Átlagosan elmondható, hogy nagyjából 500 kg egy csigalépcső súlya, ez a számítás azért lényeges szempont, hiszen így nyilvánvalóvá válik, hogy a lépcső mivolta nem teszi tönkre a padlófűtést sem. Természetes abban az esetben, hogyha padlófűtés helyezkedik el a lépcső alatt, akkor nem fúrással, hanem ragasztással fogja a mester rögzíteni a feljárót, de ez persze nem veszít az értékéből és ugyanolyan jól alkalmazható technika, ami szintúgy biztosítja a hosszú távú használatot. 

padlófűtés a lépcső alatt

Akkor most picit rátérünk arra a lényeges részletre is, hogy mégis milyen anyagokból áll egy csigalépcső, illetve melyek azok a gyakran alkalmazott anyagok, amiket a legtöbbet szeretnek alkalmazni.  Általában mindig több összetevős egy lépcső, hiszen sokkal esztétikusabbá tehető egy egyszerűnek tűnő változat is, ha megfelelő anyagokat választunk hozzá és ezáltal a formatervezést is ki lehet hangsúlyozni. A legtöbben a tartószerkezet, illetve korlát esetében mindenképp ragaszkodnak a fához és ezt pedig előszeretettel egészítik kis valamilyen felületkezelt fém anyaggal is, így végül egy gyönyörű és harmonikus csigalépcsőt kapunk végezetül. 

fa csigalépcső

Ennek ellenére nem árt tudni, hogy a gyakorta alkalmazott fa tartószerkezet helyett lehet rozsdamentes vagy festett acélváz is, amire felkerülhetnek a lakkozott fa elemek is. Akkor, hogyha egy igazán modern hatású lépcsőt szeretnénk végeredményként látni, akkor arra is van lehetőség, hogy fémből készüljenek el a fokok, amit a legvégén padlószőnyeggel ragasztanak le, ami egyrészt csúszásmentes felületet is kölcsönöz, másrészt egy szuper ütős látványt is nyújt. 

A mostanság egyre többek által kedvelt modern stílus ellenére mégis sokan vannak, akiknek egészen más az elképzelése, azaz szeretnének egy igazán különleges és klasszikus csigalépcső készítés mellett dönteni. Ez a változat készülhet tökéletesen megmunkált kovácsolt vasból is, ami egy klasszikus és örök látványt ad a megrendelőnek és ha ezt kemény fa padlózattal egészítik ki, akkor bizony tényleg szemet gyönyörködtető lesz a végeredmény. Ha már említettük a kemény fa padlót, akkor fontos tudni, hogy ide a bükk, az akác, valamint tölgy tartozik, hiszen hiába a szép fenyő felület, az sajnos nem elég strapabíró és nem is kopásálló oly mértékben ahogyan szükség lenne rá. 

A csigalépcső készítés esetén is a korlát, a lépcsőfok és az egyéb elemek mindig egyedi elképzelés alapján készülnek el, ezt a megrendelő határozza meg és a szakember segít megtervezni illetve kivitelezni. Ma már elég gyakran alkalmaznak számítógépes előzetes látványtervezést, ami segít abban, hogy az egyes elemek teljes összhangban legyenek és megfelelően passzoljanak majd egymáshoz, így elkerülhető az utólagos döbbenet és nemtetszés előfordulása. 

Ahogyan minden típusnál, úgy a csigalépcső esetében is lehet extra kiegészítőkkel még csodásabbá varázsolni az összképet, úgyhogy nem szabad idegenkedni egy jól megválasztott világítástól sem. Nagyon sokféle világítás technika létezik manapság, úgyhogy ennek tudatában érdemes előre gondolkodni, még mielőtt elindulna a csigalépcső készítés menete, hiszen több olyan verzió is van, amit előre kell beépíteni és utólag már nem megoldható a beszerelése. Lehet, hogy sokan erre nem is gondoltak, pedig érdemes alaposabban utána nézni, hogy egy jó világítás mennyire fel tud dobni egy egyszerű lépcsőt is. 

Mindezen információk tudatában biztosan senkiben nem maradt kérdés az alap tudnivalókat illetően, természetesen egy ilyen csigalépcső készítés menetének vannak részletes szakmai tartalmai is, de azt a mesternek kell ismernie és a gyakorlatban tudnia kell alkalmazni azokat.