A beltéri lépcső készítés folyamata

Abban az esetben, hogyha többszintes házban gondolkodik valaki, akkor feltétlenül szükséges lesz egy lépcső készítés, hiszen ez egy elengedhetetlen kelléke az emeletes háznak. Természetesen vannak akik nem tulajdonítanak neki túlságosan nagy jelentőséget, de mégis sokan vannak, akiknek kiemelten fontos szerepet játszik az otthonukban, ugyanis egy tökéletesen megtervezett és megfelelően kivitelezett lépcső gyönyörű ékessége lehet a háznak. A Budapest és környékén zajló építkezések jelentős részénél most is aktuális ez a folyamat, úgyhogy akkor most lépésről lépésre szeretnénk ismertetni a lépcső készítés folyamatát, hogy senkiben ne maradjon kérdés ezen téma kapcsán és biztosan alaposan tájékozott legyen a szakszerű munkamenetet érintve. Nagyon sok fajta lépcső létezik mind a stílus, mind az anyaghasználat tekintetében, ebből az következik, hogy mindenkinek más tetszik, de mi most egy alap folyamatot fogunk ismertetni, ami persze egy kiindulási pont lehet és ízlés szerint kell alakítani az egyéni elképzelés alapján a szakember segítségével.

A fantáziának már csak a rendelkezésre álló hely szabhat határt, hiszen adott, hogy mekkora lépcsőt lehet megalkotni egy ház esetében. Mint említettük vannak, akik igen nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, hiszen felér egy helység fontosságával, ezért már jó előre kellő helyet terveznek neki egyrészt, hogy tágas és kényelmes legyen rajta a közlekedés, másrészt a dizájn miatt. A kényelmes és biztonságos átjárást a lépcső szélessége, valamint meredeksége fogja meghatározni, ezért ha esetleg gyerekek vagy idősek is használják majd, akkor erre mindenképpen célszerű gondolni már az elején.

Lássuk, melyek azok a típusok, amit a leggyakrabban szokás alkalmazni, illetve ismertetjük a választék egy részét is, hátha valaki még nem érdeklődött ezidáig a témában és újdonság lesz számára az alábbi ábra.

lépcső típusok

A leggyakrabban alkalmazott változat, az az egykarú egyenes lépcső, hiszen ez a legegyszerűbb típus. Erről annyit érdemes tudni, hogy annak ellenére, hogy ezt a legkönnyebb felépíteni, sajnos ez az, ami egyben a legtöbb helyet foglalja, ezért sokan nem is tudják ezt alkalmazni a hely szűke miatt. Egyenesen egy vonalban vezet fel, így formáját tekintve egy letisztult és rendkívül egyszerű alapdarab. Előfordul egy nagy belmagassággal rendelkező lakás esetén, hogy esetleg a lépcső készítés során pihenőt is alkalmaznak a közép tájékon, de ez ma már nagyon is ritka.

egykarú egyenes lépcső

A következő típus az U alakú úgynevezett fordulós lépcső lesz, ami az egyik legáltalánosabb a fordulását tekintve, továbbá ez az egyik legkedveltebb változat, hiszen mind dizájn, mind helytakarékosság szempontjából abszolút előnyre tesz szert. A lépcső készítés során a szakemberek által is kedvelt elhelyezési forma, úgyhogy mindenképp ajánlott ezt a típust alkalmazni. Ugye a gyakorlatban több húzott lépcsőfok is található, ami a 180 fokos fordulási szög miatt válik szükségessé, ennek köszönhetően még pihenő funkcióval is bír az adott feljáró.

U alakú úgynevezett fordulós lépcső

Szintén sokan választják és előszeretettel alkalmazzák az L-alakú lépcsőt is, amiről köztudott, hogy 90 fokos elfordulási szöggel rendelkezik és annak ellenére is kedvelik, hogy az egyenes lépcsőhöz hasonlóan ez szintén sok helyet foglal. A megoldás a fordulás esetében lehet kétféleképpen is, az egyik ugyebár egy pihenővel ellátott változat, amihez ugyebár még több hely lesz szükséges, illetve az U alakú lépcsőhöz hasonlóan lehet húzott lépcső fokokkal is megtervezve. Egy szép nagy ház koronája lehet az L-alakú lépcső, ezért ha van rá mód és fontos a megjelenés, akkor mindenképpen tanácsos ezt választani, hisz nem lehet vele mellélőni.

L-alakú lépcső

A kör lépcső talán az egyik leginkább helytakarékos megoldás, ezért szükségszerűen ez a legtöbb házban és lakásban alkalmazható típus. Biztonságosságát tekintve nem a legjobb és különösen oda kell figyelni minden egyes fel-le jutás során, továbbá a fentiek esetében is de itt az egyik legszükségesebb a korlát alkalmazása, ami segít a közlekedésben. Abban az esetben, hogyha erre esik a választás, akkor erről mindenképpen gondoskodni kell, továbbá valamilyen csúszásmentes megoldásra is erősen ajánlott gondolni, ami tovább segíti az átjárást.

körlépcső

A most következő változatot is gyakran alkalmazzák lépcső készítés során, hiszen sok otthonba be is passzol illetve a körlépcsőhöz hasonlóan ez is egy rendkívül helytakarékos megoldásnak számít. Ez nem más, mint a csigalépcső, amit nem csak a dizájn miatt szeretnek, de azért is, mert ha megfelelően van megtervezve és tökéletesen van kivitelezve, akkor nem jelent problémát a biztonságát tekintve sem, hiába a sok tévhit. A gyakorlatban ugye egy központi oszlop szerepel, amiből szabályosan, spirál formában vannak megépítve az egyes lépcsőfokok. Ugyebár ezt a típust sokkal inkább keskeny helyeken alkalmazzák, de ahogy említettük ennek ellenére mégis sokak által kedvelt lépcső változat.

csigalépcső

A lépcső készítés folyamatát szeretnénk most ismertetni, amiről első körben azt kell tudni, hogy a belső építészet egyik legkörülményesebbnek számító munkamenetéről van szó. Gondos előre tervezést igényel, nem is lehet egy erre megfelelően kiválasztott szakember segítsége nélkül semmilyen módon hozzá látni. Ha van már egy elképzelés, akkor ugye a fentiek ismeretében mérlegelni kell, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely és az adott stílus miként vegyíthető össze a formatervezéssel.

Kicsit szakmázunk és egy-két alap szabályt le írunk a tökéletes tájékoztatás érdekében.

Az alap lépcső képlet az következő: 2 x m + sz = 60-64 cm. Annak érdekében, hogy a lépcsőn való közlekedés biztonságos és kényelmes legyen, ezt a képletet mindenképpen célszerű a szakembernek betartania. A gyakorlatban ez a képlet annyit jelent, hogy a lépcsőfok magasság kétszeresének, illetve a lépcsőfok belépési szélességének összege 60 és 64 cm között kell, hogy legyen. Ez a következtetés abból lett kiszámítva, hogy egy átlag ember lépés hossza körülbelül 63 cm.

lépcső készítés számítása

Vannak további alap szabályok, amiket mindenképpen be kell tartania a mesternek a lépcső készítés során, amik a méretekre vonatkoznak. Ezeket az adott ház méretei határoznak meg és mindenképpen ebből kell kiindulni, a maximális adatok a kényelmes megoldást jelentik:

Belépő szélesség: minimum 23 cm, maximum 29 cm

Fellépő magasság: maximum 20 cm / 17 cm

A lépcső és korlát elemek közötti nyílás: maximum 12 cm

Kar szélessége: minimum 80 cm, minimum 90 cm

Karfa/ korlát magassága: minimum 90 cm, illetve 3 m-nél magasabb lépcső esetében 100 cm felett kell, hogy legyen

Teherbírás: 300 kg/m2 , 3kN

Fejmagasság/ szabad belmagasság: 200 cm, minimum 220 cm

Ahogyan korábban is írtuk, az anyaghasználat során is meglehetősen eltérő elképzelések vannak, hiszen mindenkinek más ízlése van, továbbá az anyag meghatározó a dizájn esetében is. Nézzük melyek a mostanság leggyakrabban alkalmazott anyagok, amiket kérnek tőlünk Budapest és környéke megrendelései esetében.

Mostanság talán az egyik leggyakrabban alkalmazott anyag a beton, hiszen ez a kőműves munkákkal együtt készül el, amit a későbbiek során majd egy szakember vesz kézbe és erre építi fel az általunk kívánt lépcsőt. A betonra lehet ugye többféle burkolatot helyezni, illetve fával is be lehet vonni. Ezt azért is szeretik, mert rendkívül strapabíró, továbbá hosszú távú és időt álló megoldást is jelent egyben.

A továbbiakban szintén gyakran alkalmazott és közkedvelt anyagok közé tartozik a fa, illetve acél és fém, valamint esetlegesen gipszbeton is és ezek együttes felhasználása is előfordul ma már. A kinézetet ugye az egyéni ízlés illetve a anyagi korlát határoz meg és a fantáziának csak ez szabhat határt. Ugyebár itt még nem tértünk ki a korlát anyaghasználatára, de ezt is csak az egyéni elképzelés határozza meg, valamint érdemes kikérni a szakember véleményét is, hiszen ő nem csak a megjelenést veszi alapul, hanem a teherbírást is és mindenképpen a hosszú távú megoldást fogja javasolni.