Konyha kompatibilis házterv készítése

A mostani cikkünkben egy kicsit szeretnénk rávilágítani arra, hogy miként érdemes megtervezni álmaink otthonába a leendő konyhabútort és egy egészen új szemszögből megvilágítani, hogy mindez történhet akár éppen fordított sorrendben is.

A legtöbben előre nincsenek tisztában azzal, hogy jövőbeli konyhájuk majd hogyan fog kinézni sem elrendezés, sem a méretek, sem az anyag szempontjából. Éppen ezért lenne célszerű ezt egy alapos és körültekintő szemlét követően előre kigondolni, hiszen ezzel nagyon sokat segíthetjük az építész munkáját. Abban az esetben, ha még a családi ház tervezés megkezdése előtt tudtára bocsátjuk a majdani elképzelésünket, akkor ő is ehhez tudja igazítani az alap ötleteit legfőképpen az elrendezés szempontjából. Nyilvánvalóan az adott telek tájolását, valamint beépíthetőségét figyelembe kell vennie és az ehhez leginkább passzoló háztervet fogja elkészíteni a megrendelő sajátos igényeit előtérbe helyezve. 

Szinte minden esetben a konyha stílusa és elhelyezkedése meghatározza az adott családi ház, vagy lakás hangulatát és közösségi életét. Általában a hölgyek oldaláról szokott ez a téma igencsak fontos szerepet kapni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb háztartásban bizony ők töltenek jelentős mennyiségű időt a konyhapult mögött. Bizonyára ezért is olyan hangsúlyos ez a része a házépítés mesterségének, hiszen amit a nő mond és kér az számunkra is szent. Szerencsére napjainkban már számos lehetőség szolgál arra, hogy segítsen kialakítani a saját elképzelésünket mind az elhelyezkedés, a színek, a formák, a méretek és a korábban már említett hangulat varázsában. Ugyancsak fontos a minőség, valamint a megbízhatóság akár a bútort vagy a konyhai gépeket illetően, hiszen abszolút nem mellékes a küllemen túl, hogy majd milyen használhatósággal bír az adott berendezés. Számos ponton el tud bukni a történet, mégpedig a legtöbb esetben pont amiatt, hogy a külső megjelenés fontossága a használhatóság rovására megy, magyarán a “jól néz ki” címszóval ellátott ugyan, de az egész konyha alkalmatlan a főzésre. Mindezt ténylegesen szem előtt tartva érdemes elkezdeni az érdeklődést és nézelődést, továbbá vizsgáljuk meg az adott fotó, videó, vagy jobb esetben a személyesen rendelkezésre álló kiállított konyhabútorok kapcsán, hogy azon túl, mennyire dekoratívak milyen könnyű és praktikus elemekkel vannak felszerelve és nem mellékesen milyen tárolási lehetőségekkel rendelkeznek. Ezek a felsorolási pontok azért is kerüljenek előtérbe, mert jobb esetben ezt egyszer kell nagyon alaposan megtervezni és utána sok-sok éven át a hasznunkra fog válni és segíti majd a gasztronómiai munkánkat.  

Ha megvan már a konkrét elképzelés a konyha stílusát illetően, akkor valamivel könnyebb az azt követő rész, hiszen egy-egy stílus már önmagában is meghatározza a formákat és ebből adódóan az elrendezést is. A mai modern konyhabútorok tekintetében igencsak egy kötött formai világ a jellemző, tehát nem ajánlatos a standard megjelenéstől eltérni, mert pontosan attól lesz olyan mutatós, amilyen az adott fotón vagy videón. Ha kisebb módosításokat szeretnénk az természetesen még beleférhet, de mindent ajánlott egyeztetni egy szakemberrel, aki már nagyobb tapasztalattal rendelkezik és esetleg készített már ugyanolyan, vagy ahhoz hasonló konyhabútorokat. 

A színek és a minőség kiválasztása egy későbbi fázisban következnek majd, de nem árt azzal is nagyjából képben lenni, hiszen van olyan bútorlap, ami több hónapos szállítással érkezik, éppen ezért célszerű azt is időben kiválasztani és megrendelni a faipari áruházakban. Ebben is segítségünkre lehetnek az elmentett referencia fotók, valamint a  minták, amiket élőben is meg tudunk nézni és tapintani, így tisztában leszünk a valóságos megjelenéssel. Ha a fentebb említett ajánlások mindegyikét szem előtt tartjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindent figyelembe vettünk és álmaink konyhája éppen olyan lesz, mint ahogyan azt elképzeltük.