Konyhabútor

img

Konyhabútor

A konyha és az ember

 

Modern házat már nem találunk konyhabútor nélkül, de az első lakóépületekben ez nem mindig volt így. Ennek magyarázata viszonylag egyszerű: a konyha az ételek megfelelő elkészítését, esetleg az elkészült ételek tárolását biztosította. Az előbbi, vagyis az elkészítés feltételezte a nyílt láng meglétét, ez azonban több szempontból is (füst, éghető anyagok) veszélyt jelentett a korai lakóépületek belterére, és az ott tartózkodókra.

Ez Magyarországon sem volt másképp, a népi háztípusok esetében nagyon sokáig a fedetlen pitvar számított a mai értelemben vett konyhának. Ez aztán zárt egységgé alakult át, de erre csak azt követően kerülhetett sor, hogy a füstelvezetésre használt kémény elterjedt. Innen pedig már csak egyetlen lépés választotta el a konyhát a lakóépületekbe történő beköltözéstől. Manapság azonban már olyan modern főzőhelyiséget is találhatunk, ahol nyílt lángról egyáltalán nem beszélünk, ennek ellenére — a kellemetlen szagok eltüntetése érdekében — számos elszívó és szellőztető megoldás alkalmazása válik szükségessé. 

 

Figyelembe véve, hogy a konyha mára szerves egységgé vált a lakóépületekkel, elkerülhetetlenné vált az olyan célbútorok legyártása, amelyek közvetve, vagy közvetlenül, de az ételkészítéshez köthetőek. Ilyenek lehetnek a tálalószekrények, vagy a mosogatószekrények, de az asztalokról és a kapcsolódó ülőbútorokról sem feledkezhetünk meg. Arról nem is beszélve, hogy egyre gyakrabban találkozunk a különböző gépek (sütő, szagelszívó, mosogatógép, hűtő, stb.) beépítésének igényével, és erre a célra a már meglevő konyhabútor elemekkel megfelelő harmóniában levő bútordarabra lesz majd szükség. Ebből máris kirajzolódik, hogy valóban speciálisan a konyhai funkciók kiszolgálására felkészített bútorcsaládra van szükség, és ennek megalkotása során nem feledkezhetünk meg az esztétikai értékről sem!

 

Konyhabútor

konyhabútor elemek

A hagyományos konyhaszekrények ma már háttérbe szorultak, és helyüket a beépített konyhabútorok vették át. Ezzel lehetővé vált a konyhának szánt alapterület maximális helykihasználása. A helykihasználás során számos ergonómiai tényezőt is figyelembe kell venni, és erre valóban csak akkor van lehetőség, ha egyedileg tervezett, gyártott és készített konyhabútort választunk. Konyhaszekrények esetében megkülönböztetünk alsó és felső szekrényelemeket. 

 

Az utóbbi esetében modulos megoldásokkal találkozunk a leggyakrabban, amelyek általában 30-120 cm szélességgel rendelkeznek, mélységük 30-34 cm. Nagyon gyakori, hogy a felső szekrényelemek ajtaját a függőleges tengely mentén nyitjuk fel, de számos modern megoldás alkalmaz redőnytechnikát, vagy tolóajtós szerkezetet. Kifejezetten esztétikus hatást keltenek az üvegezett ajtóval rendelkező felső szekrényelemek. A nyitott felső szekrényelemek a funkciójuk betöltése mellett szintén komoly esztétikai értékkel bírnak, főleg, ha a megfelelő megvilágításról is gondoskodunk. 

 

Az alsó elemek általában 60 cm távolságra helyezkednek el a felső társaiktól. A konyhaszekrények alsó elemei már kicsit jobban funkció-orientáltak, ez a funkció pedig elsősorban a maximális tárolókapacitás, valamint a legnagyobb munkafelület biztosítása. A munkafelületet a munkalap adja, ami viszonylag vastag és masszív szerkezetű, robusztus hatást kelt. Ezzel szemben jól meghatározott elvárás, hogy könnyen tisztítható legyen, valamint az is, hogy egyszerre álljon ellen a vegyszereknek és a nagy hőnek. Számos különböző anyagból készülhetnek el a munkalapok, így a teljesség igénye nélkül említjük meg a tömör fát, a rozsdamentes acélt és a gránitot. Higiénia és praktikum szempontjából is fontos, hogy a munkalap a lehető legkevesebb toldással kerüljön kialakításra. A munkafelület mellett a tárolókapacitást a polc, vagy fiókelrendezésű szekrényrendszer biztosítja. Az ezredforduló óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi, vagyis a teljes kihúzású fiókok mára már nagyon elterjedtté váltak. Mégis, ha a praktikum oldaláról közelítjük meg a konyhaszekrények alsó elemeit, akkor célszerű kombinált polc és fiókelrendezést alkalmazni. Egy modern fiók lehetővé teszi a szinte teljesen hangtalan, lágy záródást és ugyanez igaz polcajtókra is. A tárolófelületet célszerű csúszásgátló gumiszőnyeggel borítani, ami lehetővé teszi a jó tapadást és az állagmegóvást is. 

 

Konyhasziget

konyhasziget

A konyhasziget ideális megoldás abban az esetben, ha a konyhaszekrény által biztosított munkafelület és tárolókapacitás nem elégséges. A konyhasziget kialakítására azonban csak akkor van lehetőség, ha a beltér kellően tágas ahhoz, hogy ezt a sokszor robosztus elemet is befogadja. Szélessége és hosszúsága igazodik a főzőhelyiség elrendezéséhez, ennél fogva kisebb főzőfülkékben egyszerűen nincs hely számára. Nagy előnye viszont, hogy jó térelhelyezésével nem csak kiemelhetjük a nappalival egy légtéren osztozó konyhát, hanem egyúttal annak határait is kijelölhetjük. Amennyiben kellő terület áll rendelkezésre, akkor nem csak munkafelületben gondolkodhatunk, hanem a főzés, a sütés, a tálalás és akár még az étkezés is megoldható a konyhaszigeten. Egy multifunkciós konyhasziget esetében viszont biztosítani kell a szükséges bekötések (víz, gáz, áram) rendelkezésre állását, emiatt már az alapozási munkálatoknál számolni kell a konyhasziget igényeivel. 

 

Konyhabútor – beépíthető gépek

konyhabútor beépített gépekkel

Számos beépíthető géppel találkozhatunk egy modern konyhában. A teljesség igénye nélkül említhetjük meg a beépíthető hűtőszekrényt, sütőt, főzőlapot, mosógépet, mosogatógépet, kávéfőzőt és a melegen tartó fiókot, vagy ezek kombinációit. Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy a konyhabútor különböző esztétikai megoldásokkal hangsúlyozza, vagy elrejtse ezeket a gépeket, mindamellett, hogy azok funkcionalitása nem kerül feláldozásra. Emiatt nagyon fontos például, hogy a beépíthető mosogatógép ajtaja kinyíljon annyira, hogy abba akadálymentesen bepakolhatóak legyenek a szennyes edényeket, evőeszközöket. 

 

Asztal, szék

 

konyhai asztal

A legkisebb helyigénnyel a falra szerelt, és leengedhető lappal rendelkező asztalok rendelkeznek, amelyekhez általában összecsukható és felakasztható támla nélküli székek tartoznak. Ezek azonban nem képesek kiszolgálni a nagyobb családi étkezések igényeit, vagyis ideális esetben nagy alapterületű és körbejárható asztalt helyezünk el a konyhában, étkezőben. Egy bútor kiválasztása / tervezése során mindig gondolnunk kell arra, hogy annak kihasználásához megfelelő méretű helyre is szükség lesz. Vannak olyan asztalok, amelyek a konyhaszekrényeknél látott munkalappal megegyező minőségű felülettel rendelkeznek, ennél fogva az előkészítő munkálatok során is segítséget nyújtanak. Az esetek döntő többségében viszont csak étkezéskor használt asztalról beszélünk, de még ezek is rendelkezhetnek minimális tárolókapacitással. Az asztal elengedhetetlen társa a szék, amely kárpitozott, vagy kárpitozás nélküli ülőkéket, székeket, esetleg padokat foglal magába. A háttámlával rendelkező megoldásokat tekintjük a leggyakoribbnak, de számos háttámla nélküli verzió is forgalomba került már. 

 

Konyhabútor – tároló szekrény

konyhabútor tároló szekrények

Tárolószekrényre elsősorban akkor van szükség, hogy ha az adott családi ház nem rendelkezik éléskamrával. Ebben az esetben okos és praktikus megoldást kínál a tárolószekrény arra, hogy jól átgondolt belső kialakításának eredményeként rengeteg élelmiszert elnyeljen. Sokszor nem is polcokat találunk a tárolószekrény ajtaja mögött, hanem — sínen mozgatott — rozsdamentes acélkosarakat, amelyek segítségével egybefüggő és jól átlátható belső teret kapunk. Ezt kombinálhatjuk kihúzható fiókokkal is, amelyekbe olyan speciálisan kialakított rácsokat tehetünk, amelyek megakadályozzák az ételek elcsúszását. Mindezek alapján elmondható, hogy a tárolószekrény tervezése során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő teherbírás biztosítására is. A gyenge anyaghasználat, és a rossz összeszerelés eredményeként vehetjük birtokba az igazán drága tárolószekrényt, ami a helyet elfoglalja, de funkcióját csak korlátozott mértékben tölti be. 

 

Konyhabútor anyaga

konyhabútor anyaga

Nagyon fontos, hogy a konyhabútor anyaghasználata illeszkedjen az ergonómiai és esztétikai elvárásainkhoz. Ezzel párhuzamosan azt is figyelembe kell venni, hogy a konyhában általában nagy a páratartalom és a hőterhelés is számottevőbb, mint a lakóépület más részein. Emiatt nagyon fontos, hogy a konyhabútort alkotó anyagok minősége és felületkezelése hőálló legyen, illetve ellenálljon a nedvességnek. 

 

MDF lap

 

Az MDF akronim az angol Medium-Density Fibreboardból áll össze, amit közepes sűrűségű farostlemeznek lehet fordíthatni. Ezeket a lapokat farostból állítják össze, nagy nyomás segítségével préselik és gyantával vagy egyéb ragasztóanyaggal kötik össze. Az MDF lap egyik legnagyobb előnye, hogy külleme könnyen és gyorsan egyénre szabható, lényegében az MDF lapok megjelenésével egyidejűleg kezdődött meg a színesre lakkozott felületek térhódítása a konyhában. Az MDF lapok felülete lehet magasfényű, vagy matt, miközben textúrája fát, fémet, követ, textíliát vagy akár bőrt is utánozhat. Ennek az anyagnak további előnye, hogy szín-, és alaktartó, valamint ellenáll a magas hőmérsékletnek és a párának is, miközben könnyű tisztítani és a kopásállósága is nagyszerű. Az MDF lapok élettartamát növelhetjük túlnyomású, és nagy hőmérsékletű vákuumpréseléssel végrehajtott fóliázással. 

 

Fa, tömör fa

tömör fa konyhabútor anyag

Vita tárgyát képezheti, hogy mi a legjobb faipari alapanyag a megfelelő konyhabútor elkészítéséhez és a legtöbben valószínűleg tömör fára tennék le a nagy esküt. Ez azonban alapvető tévedés, mert a tömör fa csak a megfelelő impregnációs és hőkezelési eljárások útján válhat jó választássá, ami nagyon költségessé teszi alkalmazását. Más esetben nedvességgel szívja meg magát, aminek köszönhetően deformálódni fog. Ettől függetlenül egy vidéki stílust megelevenítő konyhában nagyon jól mutat a tömör fából készült konyhabútor, de az egyedi fafaragások, s tányér és csészetartók még tovább növelik a ráfordítandó összeg nagyságát. 

 

Fafurnér

konyhabútor furnér lemezek

Ebben az esetben egy nagyon vékony, rétegelt falemezről beszélünk, ami az előállítási módja alapján lehet hántolt, kés vagy éppen fűrészfurnér. A legtöbb esetben a kevésbé értékes alapanyagot (ami sok esetben szintén fa) jobb minőségű fával borítjuk be, ennél fogva gyakran találkozhatunk furnérral szekrény előlapok esetén. Az MDF lapokkal szembeni nagy előnye, hogy az esetleges sérülések viszonylag könnyen — csiszolással — javíthatóak. A fafurnér abban az esetben ideális választás, hogy ha valódi fa összhatást szeretnénk elérni, de nem kívánunk túlságosan mélyen a zsebünkbe nyúlni. A furnérlemez karbantartás igényes felület, ezért sokszor — az alap előkészítésen túl — fényvédő és UV-szűrőt tartalmazó lakkal is ápoljuk, ezzel is meggátolva a színváltozást. 

 

Fém

fém konyhabútor

Viszonylag ritkán, de előfordul az is, hogy fém konyhabútor kerül összeállításra. Sajnos lakóépület esetében nem éppen praktikus és alapvetően drága, miközben előnye inkább csak esztétikailag mérhető. A fémet általában kombinálni kell egyéb anyagokkal, vagyis vannak olyan fém konyhabútorok, amelyeknek a munkalapja fából készült. A fémfelületek egyik nagy hátrány, hogy könnyen szennyeződnek, főleg ha nedves / zsíros kézzel érünk ezekhez hozzá. További problémát jelenthet a karcolódás is, de az időszakos karbantartások során ezek a hibák viszonylag könnyen eltüntethetőek. 

Csodabútor és a konyhabútor készítés

 

A Csodabútor vállalja az egyedi igényekhez igazodó konyhabútorok elkészítését a tervezéstől kezdve, a gyártáson át, egészen az összeszerelésig, Budapest és környékén. Konyhabútor készítéssel összefüggő árajánlatért kérjük keressen fel minket! 

 

A megrendelés menetéről itt olvashat!

Csodabútor! A csoda ami nem csak három napig tart!