A fa szerkezetű lépcső készítés folyamata

Abban az esetben, hogyha emeletes házat szeretnénk építeni, akkor mindenképpen gondolni kell majd a későbbiekben sorra kerülő lépcső készítés beiktatására is, hiszen egy vagy több szintes ház esetében ez egy elengedhetetlen folyamat lesz. Bizonyára sokan tudják már időben, hogy milyen stílusú és szerkezetű lépcsőt szeretnének álmaik otthonába, de mégis vannak sokan azok között is, akiknek egyelőre semmilyen jellegű elképzelése nincs. Fontos megemlíteni, hogy bizony nagy a választék és könnyű elveszni, hogy valójában melyik típusú feljáró az, ami a küllemét illetően passzol majd a házba, továbbá melyik technikájú lépcső lesz hosszútávon kifizetődőbb és a leginkább strapabíró változat. Országszerte sokan építkeznek mostanság vidéken és Budapest több részén is, ezért idejében kell már gondolni erre az aprónak tűnő részletre is, nehogy a végén ne találjuk meg a számunkra tökéletes szakmabeli segítséget.

fa szerkezetű lépcső készítés

Egyik korábbi cikkünkben írtunk már a beton és acél szerkezetre épített lépcső készítés technikájáról, amiről röviden, tömören annyit kell tudni, hogy egy egyszerű és biztonságos választás, azonban most szeretnénk bővebben kifejteni a fa szerkezetű lépcső készítés technológiáját, hogy biztosan sikerüljön mindenkinek átlátnia a kettő közötti különbséget.

Ez a változat több részletben is különbözik a fentebb említett beton és acél szerkezetű technikától, úgyhogy most térjünk rá, melyek ezek a differenciák. Első körben nagyon lényeges eltérés, hogy a fa szerkezetű lépcső megalkotása előtt szükség van egy előzetes számítógépes tervezésre, ami az egyik elengedhetetlen folyamata a készítés menetének. Ezt mindenképpen egy szakembernek kell elvégeznie, hiszen nagyon alapos tudást és hozzáértést igényel.

lépcső készítés számítógéppel

A továbbiakban fontos tényező a hely adottságait alaposan szemügyre venni, hogy pontosan hol helyezkedjen el majd az a bizonyos lépcső, valamint fontos megfigyelni a födém nyílást és azt a teret hogyan lehet kihasználni a leginkább. Amit még nem lehet mellőzni, az a rejtett csövek felismerése, például hol vannak a villanyvezetékek, fal vagy padlófűtés van e az adott helyiségben. Szükséges lesz majd a szemle közben egy lézeres felmérésre is a fal mentén végig haladó ív esetében, de ahol nincs ilyen ív, ott ez a munkafolyamat elhagyható. Ezek a lényeges különbségek, amelyekben eltér a beton és acél szerkezetű lépcső készítés folyamatától. Ezen helyi szemlét követően a szakember meg tudja határozni, hogy milyen feljárót lehetne beépíteni, azonban a stílust illetően mindenképpen a megrendelővel kell konzultálni és csak aztán kezdődhet el a tervezés folyamata.

A fa szerkezetű lépcső készítés menete a következőképpen zajlik a gyakorlatban pontról pontra haladva:

(1) Ahogyan már korábban is említettük az első és elengedhetetlen folyamat az a pontos helyszíni szemle lesz. Fontos meggyőződni az adott szakember megfelelő hozzáértéséről, célszerű az első találkozó előtt kérni egy bemutatást a referencia munkákról, hiszen mi sem bizonyítja jobban egy mester hitelességét. Ha nem sikerül a saját városunkban találni egy számunkra megfelelő hozzáértéssel rendelkező személyt, akkor tájékozódjunk Budapest térségében is, hiszen vannak akik vidékre is vállalnak bizonyos munkákat.

(2) A pontos helyszíni szemlét és a megrendelővel történő stílus egyeztetést követően kezdődhet a számítógépes tervezés folyamata. Itt minden olyan részletet szükséges lesz majd figyelembe venni, amiket a szakemberünk rögzített a helyszíni felmérés során. Méretek, elhelyezkedés, valamint a födém nyílás és a falban futó vezetékek mind szükséges részletek a tervezés folyamán.

(3) Ha megtörtént a számítógépes előkészület, akkor jöhet a gyakorlati része is, azaz első körben az anyag beszerzése. Ennél a technológiánál is van arra lehetőség, hogy előre legyártott alapanyagból dolgozzon a mester, vagy a még rendelkezésre álló fűrészáruból is történhet a lépcső készítés. Budapest fatelepei hatalmas kínálattal rendelkeznek ezért a tökéletes végeredmény elérése érdekében minden szempontból ajánlatos körbenézni és meggyőződni a választott anyag minőségéről.

(4) A szükséges anyag mennyiség beszerzését követően a számítógépes tervezet alapján el is kezdődhet a gyártás. Ilyenkor zajlik majd a sablonok elkészítése és ezek alapján történik a lapok, a homlok lapok, kísérők, valamint oszlopok, csapok és fészkek kialakítása és legyártása is.

(5) Amennyiben sikerült végezni minden szükséges elem és alkatrész hajszálpontos gyártásával, akkor ezt követően lehet csak elkezdeni a felület kezelés előkészítése is. Ezt mint sokan tudják egy elkerülhetetlen folyamat a lépcső készítés menetében és minden mesternek kötelezően alkalmazni kell. Ez pedig nem más mint a tökéletes csiszolás folyamata. Elsődlegesen a csiszolás egy 80 szemcsés finomságú papírral fog kezdődni. Ha ezzel elkészült a mesterünk akkor egy elkerülhetetlen munkafolyamat következik, ez pedig a felület nedves kendővel történő alapos áttörlése lesz. Ezt semmiképpen nem szabad kihagyni, hiszen nem lesz esztétikus a szín felvitele, valamint a lakkozás sem. Ha ez is megtörtént akkor ezt követi egy 120 szemcsés finomságú papír segítségével történő csiszolás, ami végül tökéletesíti a végeredményt.

(6) Abban az esetben, hogyha szeretnénk valamilyen színt felvinni a fa felületére, akkor ott szükség lesz egy előzetes pácolásra is és csak azt követően lehet felvinni az általunk választott színt. Ezután pedig egy utolsó befejező felületi folyamat következik, ami nem más mint a lakkozás, ami kemény kopásálló lesz. Ezen munkamenetek mindegyike történhet ecset segítségével, vagy szóró fújással is.

(7) Azért, hogy az eddigi befektetett munka ne vesszen kárba, fontos gondoskodni a megfelelő szállításról, tehát szükséges lesz alaposan becsomagolni a különböző elemeket, hogy az esetleges sérülést el lehessen kerülni. Előfordulhat, hogy Budapest külső kerületeibe vagy akár vidékre is történhet a szállítás, ezért is fontos emlékeztetni a mestert, nehogy elmaradjon ezzel az igen lényeges művelettel.

(8) Minekutána az elemek biztonságban megérkeztek a helyszínre, így már csak az utolsó folyamat következik ami pontot tesz a lépcső készítés munkamenetére. A szakember beépítheti az elemeket a helyszínen és így véget érhet ez a hosszadalmas művelet. Innentől már csak csodálni kell a közös munka által elért tökéletes végeredményt.

Bízunk benne, hogy ezután a bőven kifejtett elemzés elolvasása után már senki nem érzi magát homályban a fa szerkezetű lépcső készítés menetével kapcsolatban. Lehet, hogy így első tanulmányozásra bonyolultnak tűnik, de ez senkit ne rémisszen meg, hiszen ezért vannak a nagyszerű tudással rendelkező szakmabeli mesterek, akik mindenben segítenek. Ez a cikk csupán segít egy kicsit eligazodni, mert ha erre esik a választás, akkor nem árt tisztában lenni az egyes munkafolyamatok helyes sorrendjével. Akár vidéken, akár Budapest környékén szeretnénk építkezni, biztosan sikerül találni egy megfelelő szakembert, aki képes megvalósítani az elképzelésünket. Lényeges szempont, hogy milyen technológiával készült feljáró mellett történik a választás, hiszen ha hosszú távra van tervezve, akkor fontos, hogy időtálló legyen mint a stílusirányzat mint a tartósság szempontjából.