Lépcső készítés beton és acél szerkezetre

Bizonyára nagyon sokféle változatban kérhetjük az  adott lépcső készítés menetét, sőt talán elég könnyen el is lehet veszni ebben a rengetegben, ezért sokkal inkább javasolt egy erre megfelelő és szakmai hozzáértéssel rendelkező mestert hívni. Érdemes a helyszínre hívni és egy alapos szemlét kérni, hogy biztosan a legjobb megoldás tudjon megszületni és a végeredmény tökéletes legyen. Rengeteg technológia közül lehet választani, éppen ezért a mostani cikkben be is mutatunk egy olyan változatot, amit könnyedén el lehet készíttetni és nem okoz különösebb problémát. Ezt a típust nevezhetjük a legegyszerűbb technikának, mert ezt egy szakember előre megtervezte és minden elemét le is gyártotta, így a már kész szerkezetet csupán be kell burkolni fa segítségével. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mennyire fontos a födém nyílás méreteit figyelembe venni, mert könnyen lehet hibát véteni, ha nem megfelelően van kiszámolva. Ez a technológia azért is kiváló, mert itt már nem kell figyelni a födém nyílásra, mert itt már előre megtörténik a méretre igazítás és a későbbiekben ezzel már nem kell foglalkozni. Természetesen nem lehet azzal mellé lőni ha a fővárosban, azaz Budapest környékén érdeklődünk ezen elkészítés után, hiszen sokkal nagyobb választék van a mesterek között és így biztosan sikerül megtalálni a számunkra legtökéletesebb megoldást.

lépcső készítés gyárban

Mint minden lépcső készítés menetének, így itt is van egy megfelelő technológiai folyamat, amit kötelező betartani a tökéletes végeredmény eléréséhez és nem ajánlatos ettől eltérni. Egy megfelelő szakember ezt biztosan tudni fogja, ezért nem lesz hibákkal teli és hiányos az általa készített munka, ezért célszerű gondosan körbe nézni ezen tekintetben is. Az alábbiakban kicsit szakmabeli információkat fogunk megosztani, ami egy laikus számára talán idegennek tűnhet, de fontosnak tartjuk, hogyha valaki ezután érdeklődik, akkor tudja, hogy pontosan milyen lépéseknek kell eleget tenni ahhoz, hogy a nem megfelelő hozzáértés hiányában hibák merüljenek fel. 

A technikai folyamat a következőképpen zajlik

(1) Minden lepke formájú lapot méretarányosan kell sablonozni, azaz pontosan 1:1 arányoknak kell eleget tenni. A sablon anyaga lehet többféle is, például egy 4 mm-es MDF, vagy valami másféle olcsó alapanyag, de ezt a mesternek kell majd tudnia, hiszen valójában ezt nem mi választjuk ki. Visszatérve az MDF alapanyagra, azt kell tudni, hogy ez egy közepes sűrűségű faroslemez, ami száraz eljárással készül és mindkét oldala sima, valamint felület kezelhető, ennek köszönhetően szélesebb körben lehet felhasználni. 

(2) A megvásárolni kívánt szükséges alapanyagokat be lehet szerezni nagyon sok fa telepen, elég, ha csak annyit mondunk, hogy a lépcső készítés menetéhez keresünk hozzávalókat, az ehhez kellő méretben. Ilyenek lehetnek például a homok lapok, a lépcső lapok, valamint a kapaszkodók és az oszlopokat is meg tudjuk itt szerezni. 

(3) Ha a szakemberünk mindenféleképpen az előre elkészült, méretre gyártott alapanyagokból szeretne dolgozni és a lépcső készítés folyamatát ebből szeretné megoldani, akkor természetesen van arra lehetőség, hogy az elérni kívánt méretet elérje, úgyhogy egy sablon segítségével ezt le is lehet vágni. Ebből kifolyólag nem okozhat problémát az általunk kívánt méretek elérése és fontos megjegyezni, hogy a lapokat akár kerekíteni is lehet, amennyiben szükséges. 

(4) Ha ezzel sikerült végezni, akkor abban az esetben következhet a a szerkezeti marások kialakítása is. Ilyen folyamat például a már fentebb említett homok lapok befogadásához szükséges marások kialakítása, ami szintén egy nagyon fontos és kihagyhatatlan előkészületnek számít, ami a tökéletes végeredményt fogja majd szolgálni.

(5) Amint minden ilyen aprónak tűnő, ámde annál lényegesebb előkészület sikeresen befejeződött, akkor mostmár elkezdheti a mesterünk a felület kezelés előkészületeit is. Ez a következő munkamenet nem lesz más, mint a csiszolás! Ezt sokan ismerik és természetesen mindenki alkalmazza, ezért ez a lépés biztosan nem marad majd ki. Abban az esetben, ha később színezni kívánjuk azt a bizonyos lépcsőt, akkor a mesternek különösen alaposnak kell lennie a csiszolás menetével, hiszen ez a folyamat fogja meghatározni az esztétikai részét. Most picit mélyebbre ásunk a szakmai titkokat illetően, ezért a tökéletes csiszolás menetét szeretnénk megosztani olvasóinkkal. A csiszolás kezdeti menete először egy 80 szemcse finomságú papírral kell, hogy történjen. Ezt követően elkerülhetetlen, hogy nedves kendővel végig legyen törölgetve az adott fa anyag, ugyanis ez olyannyira fontos és kihagyhatatlan művelet, hogyha mégis kimarad, akkor nem lesz szép a fa felülete, tehát emiatt a lakkozás sem lesz hibátlan, emiatt fel kell húzni a fa szálait. Ezen folyamatok után pedig egy 120 szemcsés finomságú papírral kell majd újra végig csiszolni, hogy a legtökéletesebb végeredmény szülessen meg. 

(6) Ha ez a hibátlan csiszolás befejeződött, akkor már lehet is felvinni az általunk választott színt. Erre többféleképpen is van mód, az egyik, hogy ecset segítségével hajta végre a készítőnk, a másik, amikor fújással történik az adott felület színezése. Ennek a döntését sokkal inkább ajánlatos a mesterre bízni, hisz ő biztosan nem fog ebben tévedni. 

(7) Az általunk választott szín megfelelő felvitele után pedig következhet a lakkozás folyamata. Erre szintén több megoldás van, a fentebb említett ecset is rendelkezésre áll, valamint ez a munkamenet is végrehajtható fújás segítségével is. 

(8) Minekutána minden lépéssel elkészült az emberünk, amik természetesen egytől egyig kötelező lépések voltak és mi meggyőződtünk arról, hogy mindennel elégedettek vagyunk, akkor következhet a lépcső készítés nívósabb része, azaz a beépítés. A beton lépcső esetében kiemelten fontos a mély alapozás. Ugyanis ha ez nem történik meg körültekintően, akkor nem fog megtapadni a pur ragasztó és ez bizony komoly problémát jelent. Továbbá szintén kihagyhatatlan folyamat az alapos portalanítás is, hiszen ez is a tapadást segíti elő. Ezeknek hiányában bizony nem lesz tökéletes a végeredmény, sőt biztonsági problémákhoz is vezethet. 

(9) A következő lépés az lesz, hogy mindent vízszintbe kell rakni! Ennél a munkafolyamatnál elengedhetetlen a tökéletes pontosság, úgyhogy itt biztosan kiderül, hogy a mesterünk erre a munkára termett. A falhoz mm pontossággal kell illeszteni, továbbá minél pontosabbak a vágások, annál kisebb lesz a fal és a lépcső közötti rés, úgyhogy ha ezt a folyamatot tökéletesen hajtja végre a szakember, akkor elég lesz egy festhető akril csík a befejezéshez. 

(10) A következő lépés, a biztonságot leginkább szolgáló művelet fogja feltenni az i-re a pontot, ez pedig nem más, mint a korlát felhelyezése és a megfelelő rögzítése. Ez a folyamat is nagyon fontos, hiszen idősek és gyerekek esetében kimondottan kötelező a megfelelő magasságú korlát felszerelése, ezért ennek a munkamenetnek is hibátlanul kell történnie, hogy hosszú távú és problémamentes legyen a közlekedés. 

(11) Az utolsó művelet az az akrilozás lesz, ami szintén egy elengedhetetlen folyamata a tökéletes lépcső készítés befejezésének. 

Ezt a részletes leírást követően biztos mindenki tájékozottabb lett és több mint valószínű, hogy nem maradtak megválaszolatlan kérdések. Fontos tudni, hogy ennek a munkamenetnek a tökéletes betartása érdekében tényleg körül kell nézni a mesterek között, hiszen egy lépcsőt mindenképpen hosszú távra tervez az ember. Ahogyan fentebb is említettük Budapest számos részén lehet találni erre megfelelő szakembert, akik rendelkeznek a szükséges referencia munkákkal, így van lehetőségünk megtekinteni a már elkészült munkáit.