A konyhabútor készítés kulisszatitkai

Napjainkban már egészen egyszerűnek tűnhet egy konyhabútor készítés, mégis a nagy kínálatban nehéz eligazodni és a legkiválóbb szakembert megválasztani. Számos tényezőt figyelembe kell venni, hogy a legtökéletesebb eredményt érhessük el.

Mi most szeretnénk segítségképpen pár hasznos információt megosztani, hogy miként is induljunk neki egy teljesen új, vagy egy felújítandó konyha alapos megtervezésének, hiszen ha mindezekre odafigyelünk, akkor biztosan nem érhet bennünket semmilyen meglepetés a konyhabútor készítés kapcsán.  

konyhabútor készítés méretek és forma meghatározása

Az első és egyben nélkülözhetetlen tényező, hogy mekkora a hely adottsága, hiszen enélkül kár bármit is megálmodni. Egy új ház esetében természetesen megvan az alaprajz, amiből már akár pontos méreteket is ki lehet számolni, de mindenképpen javasolt szakembert hívni egy alapos helyi szemlére, aki olyan szempontokat is figyelembe vesz, amikre esetleg mi éppen nem is gondolnánk. Abban az esetben is ajánlott a hozzáértő szemléje, ahol már van egy régi konyha és annak a helyére újat szeretnénk, mert nem biztos, hogy az előzőleg beépített bútor méretei kihozták a hely maximális adottságait.

konyhabútor készítés konyhai gépek

Ezután mindenképpen érdemes már az elején összegyűjteni, hogy milyen konyhai készülékekre lesz majd szükség, hiszen ezt a konyhabútor készítés első pillanatában figyelembe kell venni és ehhez kell igazodni. Amire mindenképpen gondolni kell az a főzőlap, sütő, mosogatótálca, mosogatógép, illetve a mikrohullámú sütő, az elszívó és beépíthető hűtőszekrény is. Mindegyikből van lehetőség beépíthetőt vásárolni, ezért ezt már a tervezés előtt célszerű eldönteni, hogy mindennek meglegyen a helye. Szintén nagy segítség, hogyha nagyjából tudjuk azt is, hogy milyen jellegű pakolós helyeket részesítünk előnyben, mert nem feltétlen lesz könnyű utólag eldönteni mit hova szeretnénk elhelyezni. Lehet polcos és ajtós megoldás, ami a tányérok, poharak elhelyezésére szolgál, vagy lehet fiókos is, amit inkább alulra javasolt tenni az átláthatóság végett. Ezeket azért fontos már az elején kitalálni, mert a későbbiekben már problémát jelenthet, hogyha nem megfelelően lett elkészítve és nem lesz kényelmes használni. Amennyiben már zajlik a konyhabútor készítés és még nem ért a munkamenet abba a fázisba, akkor még van lehetőség módosítani ezen, de ezért is említettük meg, hogy a munkafolyamat közben ne kelljen ezen gondolkodni.  

konyhabútor készítés modern stílusban

Amennyiben már megvan a konkrét elképzelés, mind a stílus, mind a színek és a felület tekintetében, akkor valamennyivel egyszerűbb dolgunk van a tökéletes anyag megválasztásában. Rengeteg fotó található az interneten, ami segíthet abban, hogy kirajzolódjon az elképzelés, de már számos bevásárlóközpont áll rendelkezésünkre, hogy akár élőben is megtekinthessük a kiállított konyhákat. Ha lehetőségünk van válogatni a kiállított bútorok között, akkor mindenképpen érdemes ott helyben kipróbálni mielőtt megkezdődik a konyhabútor készítés, hogy mi az ami kényelmes és számunkra hosszú távon jól használható. Az anyag kiválasztásában gondoljunk arra is, hogy mennyire lesz napi szinten igénybe véve, tehát mennyire érheti a felületet szennyeződés, hiszen ha sokat használjuk, akkor érdemes inkább valami matt bútorlapot választani. Nagyon sokan ragaszkodnak a magas-fényű felületekhez, azonban fontos tudni, hogy azon minden apró maszat meglátszik, ezért sokkal inkább csak felülre javasolt ezt a bútorlapot választani. 

konyhabútor készítés - az anyag megválasztása

Az alsó és felső színek harmóniája mellett bele kell illeszteni a munkalap típusát is, hiszen ez az egyik legfontosabb eleme a konyhának. Nagy igénybevételnek van kitéve, így nem csak a szín számít, hanem bizony a minősége is. Célszerű előre gondolkodni a szín megválasztásban, mert ez az a felület amit minden alkalommal használni kell és nem túl szerencsés, hogyha minden meglátszik rajta. 

Ha már minden apró részletet szemügyre vettünk, akkor bizony nem szabad elfelejtkezni a fogantyúkról sem, ugyanis ez a másik olyan elem a konyhában, amit minden esetben használni fogunk. Törekedjünk a kényelemre is, de azért vizsgáljuk meg alaposan, hogy melyek azok a fogantyúk amik biztosan passzolnak a konyha stílusához. Ma már óriási a kínálat és lehetőség van azokat élőben is megtekinteni, ezért javasolt személyesen is kipróbálni mielőtt letesszük a voksunkat. Természetesen ez az a részlet, ami akkor is ráér, ha már javában zajlik a konyhabútor készítés, hiszen ezek az elemek a legtöbb esetben a legvégén kerülnek felszerelésre. 

konyhabútor készítés - fogantyúk

Abban az esetben, hogyha minden kulisszatitokra fény derült és sikerült megálmodni a végleges tervet, akkor innentől kezdve a kész koncepciót egy megfelelő szakember elé kell tárni, aki egy pontos felmérést követően ad egy árajánlatot és felvilágosít, hogy mennyi időbe telik konyhabútor készítés. A konyhabútort bizony legtöbben hosszú távra tervezzük, ezért érdemes az időt és a pénzt is beleinvesztálni, hogy minőségében és stílusában is időtálló legyen.