Konyhabútor készítés elrendezés szerint

Számtalan esettel találkozhattunk már, de talán még nem is figyeltük meg annyira részletesen, hogy kinél milyen elrendezésű konyhát láttunk ezidáig. Ha éppen most jött el az ideje annak, hogy kicsit alaposabban körbenézzünk a témában, akkor minden alkalmat érdemes megragadni és ellesni a legjobb megoldásokat mielőtt belekezdenénk egy konyhabútor készítés menetébe. A legjobb Budapest környéki áruházakban kiváló lehetőségek vannak és számtalan típusú konyhabútort meg lehet tekinteni, úgyhogy ha netalántán most kezdjük a keresgélést, akkor első körben mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezeket senki ne hagyja ki. Vannak, akik már ismerik ezeket a különböző stílusú konyhai elrendezéseket, amik ugyebár lehetnek G alakban, továbbá U és L alakúak is, valamint kétsoros és szigetkonyha is, legvégül pedig a legkevésbé kedvelt egysoros elrendezésű konyhabútor is. Nyílván sokkal több összetevős egy ilyen végső döntést meghozni, hiszen ezt befolyásolja a hely adottsága, valamint az is, hogy hányan fogják egyszerre használni az elkészült konyhát, így mindenképpen érdemes lesz ezeket a pontokat átgondolni mielőtt megkezdődik a konyhabútor készítés.

Konyhabútor készítés Budapest konyhabútor alakja szerint

Konyhabútor készítés Budapest konyhabútor alakja szerint

Akkor lássuk, melyik elrendezés mit rejt magában, illetve így ismerve az alap gondolatokat melyiket érdemes választani és melyikkel járunk legjobban hosszú távon is.

Először érdemes tudni, hogy ki mit kedvel leginkább, tehát egy példával szemléltetve mondjuk egy U alakú konyha esetében azt lehet a legjobban szeretni, hogy csak egy fordulás és máris a szemünk előtt terem egy másik munkafelület, ahol lehet is tovább dolgozni. Az U, G konyhák a legalkalmasabbak arra, hogy egyszerre több ember is tudjon dolgozni a pultok előtt, illetve abban az esetben, hogyha egyedül dolgozunk, akkor egyszerre több munkafolyamatot is el lehet látni bőségesen.

konyhai munka

Létezik egy olyan közkedvelt elrendezés, hogy “háromszög konyha alapelv”, ami lényegében egy több összetevős történet. Ez a gyakorta alkalmazott elv azt jelenti, hogy a rendkívül egyszerű megoldásokra érdemes törekedni, hiszen a szokványos kellékek mellé a használati tárgyak elrendezése is bekapcsolódik. A főzéshez szükséges dolgok abszolút kézre esnek, illetve összességében a konyhai munkák egyszerűbbé válnak. Itt fontos tudni, hogy nem csak a munkafelületeket kell jól megtervezni, hanem a hozzájuk tartozó tároló eszközöket is, mint például az, hogy hova kerüljenek a fiókok és szekrények és azokon belül mit fogunk elhelyezni.

Ez a háromszög elrendezés jelenti a tűzhely, hűtőszekrény valamint mosogató elhelyezkedését, amiknek az egymástól lévő távolsága minimum 120 cm, de maximálisan 270 cm lehet a megszokott elvek szerint. Előfordulhat, hogy valaki ezt a típust kisebb helyen szeretné alkalmazni, azonban azt érdemes előre tudni, hogy túl kis helyen ez a megoldás rendkívül kényelmetlen lehet, valamint túlságosan nagy rendelkezésre álló helyen pedig bonyolítja a munkafolyamatokat és az időt is elveszi, úgyhogy ennek fényében érdemes átgondolni a konyhabútor készítés végkimenetelét.

Azt, hogy a gyakorlatban hogyan helyezkedik el ez a bizonyos háromszög elrendezés azt most a különböző típusok jelentésével és ábrák segítségével szemléltetni fogjuk.

Az L- alakú konyhában kiválóan lehet alkalmazni a háromszög elvet, hiszen meg lehet úgy tervezni, hogy eképpen érvényesüljenek a használati eszközök.

L alakú konyhabútor készítés L alakú konyhabútor készítés

Az L-alak esetén egy plusz kiegészítéssel még kedvezőbb lehet a használat.

L alakú konyhabútor készítés L alakú konyhabútor készítés

Akkor, hogyha van rá elegendő hely érdemes a szigettel ellátott konyhát megalkotni, hiszen a háromszög elv itt is jól alkalmazható és rendkívül tágas helyen lehet ezt az előnyét kihasználni. Ahogyan fentebb említettük szeretnénk mégegyszer kihangsúlyozni, hogy nem érdemes túlságosan szét pakolni az elemet egymástól hiszen az extra energiát és időt vesz igénybe, ha a háromszög elrendezés lesz a cél.

L alakú konyhabútor készítés konyhaszigettel

A kétsoros vagy más nevén ismert hajókonyha esetében az alábbi módon lehet alkalmazni a háromszög elvet úgy, hogy kézenfekvő legyen. Ez teljesen jó megoldás akkor, ha nincs elegendő hely egy sziget elhelyezésére de meg lehet tervezni a konyhát úgy, hogy minden elem kézre-eső legyen.

hajó konyhabútor készítés Budapest

Ha van rá mód, akkor méginkább érdemes úgy kialakítani a kétsoros konyhát, hogy a közlekedési lehetőség a munkaterületen kívül helyezkedjen el inkább, amit az alábbi ábra tökéletesen szemléltet.

közlekedési útvonal konyhabútor készítés esetén

Abban az esetben, hogyha mindenképpen mindenkori célunk egy kétsoros konyhabútor készítés lesz, ámde nagy a rendelkezésre álló tér, akkor lehet egy köztes megoldást is alkalmazni. Ha a két sor közé bekerül egy plusz elem, ami lehet egy sziget, vagy étkező helység, akkor ekképpen néz majd ki a végeredmény.

közlekedési útvonal konyhabútor készítés esetén középen plusz egy elemmel

Akkor most jöjjön a legpraktikusabb és legtöbbek által kedvelt valamint alkalmazott változat, ami nem más mint az U alakú konyha esetén érvényesített háromszög elrendezés. Itt fontos megemlíteni, hogy ez az a típus, ahol a lehető legkényelmesebb lesz egyszerre több embernek is egy időn belül dolgoznia. A háromszög elv itt elég sokféleképpen kialakítható, úgyhogy mindenki a kedve szerint döntse el, hogy végül melyik megoldás a számára leginkább előnyös.

U alakú konyhabútor készítés Budapest és környékén U alakú konyhabútor készítés Budapest és környékén U alakú konyhabútor készítés Budapest és környékén

A második helyen álló konyhabútor típus az a G-alak, amit szintén nagyon sokan választanak, bár főleg azok, akiknek erre elég hely van biztosítva és ez többnyire vidéki tágas otthonokban valósul meg. Persze vannak Budapest részein is olyan kerületetek, ahol lehet nagyban gondolkodni és megvalósulhat az elképzelésünk. Nagyon kis komfortos a G-alakú elrendezés és nagyon jó megoldás lehet arra is, hogy egyszerre több ember tudjon dolgozni tágasan.

G alakú konyhabútor készítés Budapest és környékén G alakú konyhabútor készítés Budapest és környékén

Végül pedig nem maradhat ki a sorból az a típus sem, ahol sajnos az oly sokat emlegetett háromszög elvet egyáltalán nem lehet alkalmazni és semmiképpen nem lesz praktikus. Ez pedig a legegyszerűbb változat lesz elrendezés tekintetében, ami nem más, mint az egysoros konyhabútor. Ezt ugye a lehető legkevesebben választják amiatt, hogy nem igazán esnek kézre a munkához szükséges eszközök és ezt a klasszul bevált elvet egyáltalán nem lehet megvalósítani.

egysoros alakú konyhabútor készítés Budapest és környékén

Az összes elrendezési elvet meg tudtuk mutatni a nagyszerű ábrák segítségével, ezért biztosan senkiben nem maradt már bizonytalanság erre vonatkozóan. Azt mindenképpen érdemes tisztázni, hogy a legtöbb konyhabútor készítés variációja már eleve adott, hiszen ezt meghatározza a hely adottsága, de abban az esetben ha mi magunk tervezzük a házunkat, akkor mindenképpen célszerű konzultálni a tervezővel és ismertessük az elképzelésünket. Ő biztosan tudni fogja, hogy az adott ötlet miképpen tud megvalósulni és hogyan lehet a legtöbbet kihozni a gondos tervezés segítségével és így a konyhabútor készítés Budapest kisebb lakásaiban sem jelent majd problémát. Ahogyan fentebb is említettük előfordul olyan eset is, hogy nem lehet igazán megvalósítani a háromszög elrendezési elvet, hiszen túlságosan kicsi a rendelkezésre álló tér, ilyen helyzetben célszerű ettől elrugaszkodni és a legjobbat kihozni a hely adottságaiból.