Lépcső tervezés okosan

Amennyiben úgy döntöttünk, hogy kettő vagy több szintes házat szeretnénk építeni, akkor abban az esetben az épület egyik legfontosabb eleme a megfelelően kiválasztott és tökéletesen elkészített lépcső lesz. Nagyon sok aprónak tűnő részlet van, amire mindenképpen oda kell majd figyelni, továbbá érdemes minden elemet jó előre megtervezni és a szakember segítségét igénybe véve pontosítani ezeket az ötleteket, még mielőtt elkezdődne a lépcső készítés. Természetesen számos fénykép és referencia közül lehet ma már válogatni és ezekből nagyszerű ötleteket lehet meríteni, sőt mindenképpen célszerű átnézni, hogy tisztázódjon a végleges elképzelés ami majd megfelelően passzol álmaink otthonába. 

üveg korlátos lépcső

Ha már kialakult a tervezet, akkor most térjünk rá ezekre a bizonyos részletekre és pontról pontra vegyük át, hogy mik azok az elemek amikre erősen ajánlott odafigyelni és a szakember tanácsát megfogadni. 

Az első és egyben legfontosabb részlet a megfelelő biztonság, amit egy tökéletesen megválasztott és hibátlan kivitelezéssel elkészített korlát fog majd szolgáltatni nekünk. Nagyon nem mindegy, hogy egy adott feljáró milyen korláttal rendelkezik, ugyanis ez kiemelten fontos gyermekes családok és az idősebb korosztály részére is. Egy igazán jól megalkotott korlát az strapabíró és igen erős, hogy időtálló legyen és biztosítsa azt az érzetet, ami valójában a funkciója. Kissé rátérünk a méretekre, miszerint egy átlagos meghatározás elve szerint egy 3 méternél alacsonyabb lépcső esetében 90 cm magasságú korlát javasolt, míg egy 3 méternél nagyobb feljáró esetében 100 cm, vagy a feletti korlát ajánlott. 

lépcső korlát magasság

Számos további tényezőt figyelembe kell vennie a szakembernek ahhoz, hogy egy lépcső minden esetben kényelmes használatú legyen. Ha már fentebb a biztonságról beszéltünk, akkor a továbbiakban is ehhez kapcsolódó részlet elem következik, ami nem más, mint a megfelelő lépcső szög. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora lesz ez a szög, hiszen a maximális méret az a 40 fok lehet, mert e feletti szög esetében már létráról van szó. Ezen pont meghatározását nagyban befolyásolja a födém nyílás, amiről tudni kell, hogy a nagy általánosságban az építészek szeretik szűkebbre szabni, hogy ezáltal ne veszítsünk sok értékes teret. Ebben az esetben jó, ha ezzel tisztában vagyunk még a lépcső készítés előtt, így  tudjuk jelezni az építésznek, hogy a lépcső biztonságát és kényelmét fontosnak tartjuk, úgyhogy ne legyen lespórolva a rendelkezésre álló hely. Ha utólag derül fény erre, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy túl kicsi helyre sokkal nehezebb egy jól használható és biztonságos lépcsőt készíteni, ez esetben ugyanis nagyon meredek és veszélyes lesz az adott feljáró. Kiemelten fontos a közlekedés szempontjából, hogy legalább 2 méter legyen a lépcső és a födém között. 

lépcsőfok ideális szög

Ha már a fentebb említett pontok mindegyikének sikerült eleget tenni, vagy legalább is gondoltunk ezekre, akkor a következő fontos tényező, az a fellépő magasságának mérete lesz. Itt is szintúgy törekedni kell a biztonságra, hiszen hosszú távon nagyon is lényeges, hogy mekkorára készül el, célszerű figyelembe venni, hogy a kényelmi szempontoknak is meg tudjon felelni. Az általánosságban szükségesnek ajánlott lépés magassag, az körülbelül 15-20 cm között kell, hogy legyen, továbbá ide tartozik az a fontos részlet is, hogy egy szokványos lépcső foka nagyjából 13-15 fok közötti méretet igényel. Amit még a lépcső fokozatok tervezésénél ajánlott figyelembe venni, az a belépő magassága, ami biztonság technikailag is igen lényeges, továbbá a kényelmet is szolgálja. Ezen tényező esetében az átlagos méret az körülbelül 23-30 cm közé kellene, hogy essen. 

Abban az esetben, hogyha alaposan dolgozik majd a szakemberünk, akkor figyelembe fogja venni a lépcső kar esetében alkalmazható meredekségi tartományt és megfelelő méretet fog szabni a kar szélességére vonatkozóan is, ami nagyjából 80 cm lesz. 

 

Mindezen pontok figyelembe vétele mellett kiemelten fontos, hogy a kivitelezés végül egy gondosan megválasztott anyagból készüljön el, hiszen minden részlet elem megvalósítása hiábavaló lesz, ha nem a megfelelő anyagból készül el. 

Ha egy több szintes családi házban a beltéri lépcső készítés minden aprónak tűnő részlet elemét sikerült kielemezni, akkor ezen információk után fontosnak tartjuk elmondani, hogyha egy földszintes házat építünk, akkor is szükségessé válhat egy kisebb lépcső készítés. Esetleg aki még nem találkozott ilyen megoldással, annak furcsának tűnhet, hogy ez a lépcső bizony a házon kívülre vonatkozik, ugyanis ha egy házba való bejutás előtt minimum 10 cm-es szintkülönbséggel találkozunk, akkor sor kerülhet egy kültéri feljáró megépítésére is. Manapság az újonnan épülő otthonok esetében szinte mindenhol találkozhatunk ezzel a megoldással, nem csak a szintkülönbség miatt, hanem abban az esetben is nagyon ajánlott lépcsőt készíteni, hogyha 15%-nál meredekebb lejtő van, ami veszélyessé teheti a házba történő bejutást. Ez biztonság technikai okokból és esztétikai szempontból is kiemelten lényeges tényező, továbbá hosszú távon megkönnyíti a közlekedést és eladásnál is pozitívumként szolgál. A kültéri lépcsők esetében is nagyon fontos, hogy ilyen anyagot választunk az elkészítéséhez, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mennyire időtálló és strapabíró lesz a végeredmény, hiszen nem túl jó, ha pár év múlva újra kell majd burkolni a helytelen anyagmegválasztás miatt. Elkerülhetetlen az, hogy az időjárási viszonyokat figyelmen kívül hagyjuk, ezért kiemelten lényeges tényező, hogy gondoljunk a fagyvédelemre, illetve a csapadék okozta károk elkerülésére is. A külső feljárók esetében is vannak biztonsági tényezők is, amiknek nagyon ajánlott eleget tenni, ugyanis a személyvédelmet tekintve erősen javasolt a csúszásmentes felület megválasztása. 

Amennyiben a fentebb említett fontos tényezők mindegyik részletét figyelembe vesszük majd a kültéri lépcső készítés során, akkor biztosan nem tudunk hibát véteni, de azért mindenképpen ajánlott egy szakember segítségét kikérni és együttesen biztosan a legjobb végeredmény születik majd meg. 

kültéri fa lépcső

Elképzelhető, hogy nagyon sokan nem is gondoltak ezekre az igencsak lényeges szempontokra, de ezen cikk áttanulmányozását követően kétségkívül sikerül majd a legbiztonságosabb és hosszú távon is a legkényelmesebb megoldást megtalálni mindenki számára. Nagyon is számít a megjelenés és a dizájn is egy feljáró esetében, azonban nem szabad, hogy a kinézet felülírja a kényelmet és nem kifizetődő, ha a praktikum rovására megy. A legtöbb mutatós lépcső bizony kivitelezhető biztonságos formában is, ezért minden erre vonatkozó lehetőséget érdemes megragadni és minden olyan tanácsot célszerű megfogadni, amit egy témában jártas és hozzáértő szakember javasol. A kisebb gyermekek védelme érdekében arra is gondolni kell, hogy miként oldható meg, hogy a közlekedést tudjuk majd korlátozni addig, amíg önállóan ők nem képesek erre. Ha időben tudtára adjuk a mesternek, akkor ő ebben is biztosan segít majd és érdemes vele készíttetni egy erre alkalmas eszközt, ugyanis amit az áruházakban beszerezhetünk, az nem valószínű, hogy anyagában és méretében megfelel, főleg ha egyedi lépcsővel rendelkezünk.